خواص درمانی سنگ فیروزه، یکی از مطالبی است که پیرامون این سنگ ارزشمند همیشه وجود داشته و در بسیاری از تمدنهای کهن هم به آن توجه شده است. در واقع پیشینه کشف و استفاده از فیروزه به هزاران سال پیش میرسد البته بدیهی است که در سرزمینهایی که این سنگ را استخراج کردهاند، باورهای ریشهدارتری درباره خواص درمانی سنگ فیروزه وجود داشته و دارد. از جمله کشورهایی که چندین قرن پیش، فیروزه را کشف کرده و استفاده کردهاند میتوانیم به ایران، تبت، مصر، آمریکا (توسط بومیان امریکا) اشاره کنیم. وقتی در دوران باستان سنگ فیروزه کشف شد و مورد استفاده قرار گرفت، قطعاً اطلاعات بشر راجع به فرمول شیمیایی فیروزه نزدیک به صفر بوده و برای همین موضوعی مانند خواص درمانی سنگ فیروزه پیش آمده است. حالا با پیشرفت علم شیمی و زمین شناسی میدانیم که از اکسیده شدن عناصری مانند مس و آلومینیوم، سنگ فیروزه بوجود میآید. همچنین فرآیند بوجود آمدن این سنگ زیبا نیاز به میلیونها سال زمان دارد و تنها در مناطق انگشت شماری از کره زمین موجود است. بنابراین واضح است که سنگ فیروزه یا بهتر بگوییم کانی فیروزه در حالت عادی یعنی وقتی به صورت یک تکه سنگ در دمای اتاق قرار دارد، نمیتواند هیچ تأثیری بر محیط اطراف خود داشته باشد.
بدن ما هم از این قاعده مستثنی نیست. البته ما در این مطلب از نظر خواص درمانی سنگ فیروزه، موضوع را بررسی کردیم و در ادامه قصد داریم از دیدگاههای دیگر مانند دیدگاه معنوی هم به فضیلتهای استفاده از سنگ فیروزه بپردازیم. تمام عناصر یا سنگهایی که از زمین استخراج شده و ظاهر زیبایی داشتند، در صورت کمیاب بودن، نزد انسانها ارزشمند تلقی شده و افسانهها پیرامون آن شکل میگرفتند که بسیاری از این افسانهها با واقعیت مخلوط شده و در فرهنگ جمعی یا ادبیات یک ملت، تجلی پیدا میکردند. سنگ فیروزه هم مانند بسیاری از عناصر و سنگهای ارزشمند دیگر، مورد توجه بسیاری از مردم قرار گرفته و از گذشته تا کنون، طرفداران خود را حفظ کرده است. هر ایرانی نام فیروزه نیشابور را به کرات شنیده و به احتمال زیاد به جواهرات مزین به سنگ فیروزه، علاقهمند است. رنگ آبی این سنگ همواره یادآور آبی آسمان و دریا است و تا جایی شهرت یافته که در زبان فارسی، رنگی به نام فیروزهای وجود دارد.
به علاوه تمام مواردی که درباره این سنگ نام بردیم یکی از خواص درمانی سنگ فیروزه که در طب سنتی مورد استفاده قرار گرفته، ضدعفونی کردن زخمها بوده و برای این کار فیروزه را پودر کرده و بر زخم قرار میدادند. احتمالاً ترکیبات اکسیده شده به کشتن میکروبها و ضدعفونی کردن زخم کمک میکرد.
خواص سنگ فیروزه کرمان
خواص سنگ فیروزه کرمان تا حدودی با خواص و ظاهر سنگ فیروزه نیشابور تفاوت دارد. شاید بتوانیم یکی از خواص سنگ فیروزه کرمان را قیمت پایینتر آن نسبت به فیروزه نیشابور بدانیم. سنگ فیروزهای که در نیشابور استخراج میشود، دارای تنوع زیادی است که برخی از آنها دارای رگههای طلایی یا تیره هستند و برخی دیگر کاملاً خالص بوده و محبوبترین نوع فیروزه ایرانی میباشند. با این حال خواص سنگ فیروزه کرمان مانند انواع دیگر سنگ فیروزه است و از اکسیده شدن مس و آلومینیوم بوجود آمده است. همانطور که در قسمتهای قبلی مطلب گفتیم، برای تشکیل شدن کانی فیروزه، میلیونها سال زمان لازم است. معدن فیروزه غالباً در محیطی کشف میشود که کوههای آتشفشانی در آن وجود دارد. همچنین سنگ فیروزه در قعر زمین است و فیروزههایی که در نزدیکی سطح زمین قرار دارند با کیفیت و خالص نبوده و در بسیاری از موارد در مجاورت سنگهای آهکی قرار گرفته و سنگ فیروزه سفید را بوجود میآورند. قیمت سنگ فیروزه سفید کمتر از انواع دیگر فیروزه است. همچنین در بعضی از معادن انواعی از سنگ فیروزه وجود دارد که رنگ آن بیشتر متمایل به سبز است. غالب شدن رنگ سبز در سنگ فیروزه به دلیل وجود مس فراوان است. یعنی در ترکیبات کانی، مس بیشتر بوده و نهایتاً رنگ سبز بیشتر دیده میشود. نوع بسیار کمیاب و گرانبهای سنگ فیروزه، فیروزه زرد است که به دلیل وجود روی، به رنگ زرد دیده میشود و از آنجایی که این اتفاق نادر است، تعداد اندکی از آن در جهان وجود دارند.
مضرات سنگ فیروزه
مضرات سنگ فیروزه مانند مبحث مربوط به خواص فیروزه است. سنگ فیروزه از ترکیب عناصر و تحت شرایطی خاص در لایههای زیرین زمین، بوجود میآید. درست است که شکل ظاهری سنگ فیروزه، چشمنواز و خاص است ولی این سنگ هیچ گونه تأثیری سمی بر محیط اطراف خود ندارد. لازم نیست نگران مضرات سنگ فیروزه باشید و میتوانید با خیال راحت از این سنگ به عنوان نگین جواهرات خود استفاده کنید. در بسیاری از فرهنگها و ادیان از مزایای استفاده از سنگ فیروزه، صحبت شده و آن را دارای انرژیهای مثبت دانستهاند با این حال هیچ مطلب مذهبی یا علمی درباره مضرات سنگ فیروزه وجود ندارد و همیشه به عنوان سنگی ارزشمند و گرانبها مورد توجه بوده است. برای مثال در منطقه تبت از این سنگ به عنوان اشیای قیمتی برای تجارت به جای پول و طلا استفاده میشده و حتی هنوز هم اهالی تبت، همراه داشتن سنگ فیروزه را تضمین کننده خوشبختی میدانند.
خواص معنوی سنگ فیروزه
خواص معنوی سنگ فیروزه در بسیاری از ادیان و مذهبها مورد توجه قرار گرفته است. برای مثال در دین اسلام احادیث فراوانی در رابطه با انگشتر فیروزه وجود دارد. پوشیدن انگشتر فیروزه در مواقع عبادت جز مستحبات است و توسط ائمه سفارش شده است. در ادیان دیگر مانند هندوییسم، معتقد هستند که قرار دادن سنگ فیروزه بر روی چاکراها، انرژی منفی را از بدن بیرون میکشد و در کیفیت روحی و جسمی شخص تأثیر مثبت ایجاد میکند. در منطقه تبت که خود یکی از مهمترین معادن فیروزه را دارد، به خواص معنوی سنگ فیروزه اشاره شده و شاید بیش از هر جای دیگری، این سنگ را ارزشمند دانشته و میدانند. تبتیها باور دارند که همراه داشتن سنگ فیروزه باعث خوش شانسی و خوش بختی خواهد شد. میدانید که معادنی از فیروزه در قاره آمریکا وجود داشته و بومیان آمریکایی از آن برای تزیینات لباس خود استفاده کرده و اهمیتی زیادی برای خواص معنوی سنگ فیروزه قايل بودهاند. مصریان باستان هم برای تزیین جواهرات خود از سنگ فیروزه استفاده میکردند البته توجه داشته باشید که در دوران گذشته، استفاده از سنگ فیروزه مانند جواهرات دیگر تنها برای ثروتمندان جامعه ممکن بوده و حتی از این سنگ برای تزیین ظروف غذاخوری استفاده میشده است.
سنگ فیروزه برای درمان درد شکم
سنگ فیروزه برای درمان درد شکم یکی از درمانهای ناشی از شبه علم است که اغلب به مذهب هندوییسم مربوط میشود. احتمالاً میدانید که هندوها برای بدن چاکراهایی را تصور میکنند که از طریق آنها انرژی وارد یا خارج میشود. ورود و خروج این انرژیها بر کیفیت زندگی افراد تأثیر میگذارد. بر اساس همین عقاید سنگ فیروزه برای درمان درد شکم به کار میرود و برای این کار سنگ فیروزه را بر روی شکم قرار داده تا اصطلاحاً انرژی منفی بیرون کشیده شود. توصیه میشود که به جای این کار به پزشک مراجعه نمایید و از روشهای صد در صد علمی و معتبر استفاده کنید. سنگ فیروزه یکی از هدیههایی است که طبیعت به ما ارزانی داشته و مهمترین خصوصیت آن زیبایی و کمیابی این سنگ است.