لاک گردویی چیست. یک اسم آشنا برای افراد فعال در زمینه فیروزه کوبی لاک گردویی یا همان چسب فیروزه کوبی است که همانطور که از نام آن می توان فهمید از آن برای چسباندن قطعات فیروزه روی سطح مورد نظر برای اجرای فیروزه کوبی استفاده می شود. در ادامه این مطلب از سایت صنایع دستی کثیری نکاتی مانند طریقه تولید لاک فیروزه ای، نخوه استفاده آن و سایر تعاریف در این خصوص را در اختیار شما قرار می دهیم.
لاک گردویی در فیروزه کوبی
لاک گردویی در فیروزه کوبی که به عبارتی همان چسب مورد استفاده برای فیروزه کاری و چسباندن فیروزه روی سطح اجسام مختلف برای فیروزه کوبی است از چوب گردو، کالفین و تربانتین به دست می آید، که در این ترکیبات تربانتین از مواد صمغی در برخی کاج ها به دست می آید. نسبت ترکیب مناسب لاک و کالفین 6 به 4 است و تغییر در این ترکیبات باعث ایجاد اشکالاتی در نتیجه کار فیروزه کوبی خواهد شد، به عنوان مثال دانه های کالفین که درست ذوب نشده اند در مرحله پلی استر زنی باعث ایجاد حباب های ریزی در سطح کار می شود و همچنین در شرایطی که در کالفین و لاک ناخالصی وجود داشته باشد شاهد این هستیم که لکه های زرد روی بعضی از قسمت های لاک پدیدار می شود و جلوه و یکدسی کار را از بین می برد.
جالب است بدانید ترکیب بندی این مواد برای به دست آوردن لاک گردوئی به اندازه جسم یا ظرف مورد نظر برای فیروزه و کوبی هم بستگی دارد و در صورتی که شما در بدنه های بزرگ از کالفین زیاد استفاده کنید استحکام لاک فیروزه کوبی کاهش پیدا می کند.
لاک گردوئی
لاک گردوئی در ابتدا به شکل پوسته درخت، به صورت لایه لایه است. این لایه ها را کوبیده تا یک پودر یکدست طلایی یا قهوه ای رنگ به دست بیاورند، سپس این پودر را با کالفین مخلوط کرده و از آن به روش زیر استفاده می کنند:
ابتدا سطح ظرف را کمی حرارت می دهند تا حد مورد نیاز داغ شود و سپس پودر لاک گردویی را روی سطح می ریزند و باز هم آن را حرارت داده تا سطح لاک ذوب شده روی سطح کار به اندازه ایده آل برای فیروزه کوبی برسد. نکته بسیار مهم در این مرحله این است که حرارت دهی باید دقیقا به اندازه باشد، چرا که ذوب شدن ناقص لاک باعث از بین رفتن جلوه نهایی کار می شود و در صورتی حرارت دهی زیاد باشد، لاک سوخته و چسبندگی خود را از دست می دهد.
مرحله بعدی چسباندن سنگ روی کار است. برای این کار ابتدا سنگ های مناسب را انتخاب می کنند، به این صورت که برای سطوح و ظروف بزرگ از سنگ های بزرگتر و برای ظروف کوچک از سنگ های کوچکتر استفاده می کنند. روند چسباندن سنگ به این شکل است که ابتدا سنگ ها را کمی حرارت داده و سپس روی لاک مذاب می ریزند و با استفاده از انبر این سنگ ها را به گونه ای می چینند که فاصله بین آن ها در کمترین سطح باشد. روند چینش سنگ های فیروزه معمولا به این صورت است که بالا و پایین قسمت مورد نظر برای فیروزه کوبی را یک ردیف فیروزه می چینند و فضای بین این دو ردیف فیروزه چینی را به دقت پر می کنند، معمولا برای سریع تر شدن کار تعدای فیروزه روی کار میریزند و سپس با استفاده از انبر آن ها را در محل مناسب می گذارند تا روند کار سریعتر پیش رود. این مورد بسیار مهم است که سنگ ها از طرف پهن روی سطح قرار بگیرندتا بعد از ساب زدن فاصله کمتری با هم داشته باشند و ظاهر کار بهم نخورد. در صورتی که مشاهده شود قسمتی از کار خالی از لاک شده و یا میزان لاک آن کم است دوباره لاک گردویی و کالفین را ریخته و حرارت می دهند تا قیمت های مورد نظرشان پر شود و به راحتی کار خود را به اتمام برسانند.
یکی از موادی که برای پر کردن و از بین بردن کاستی های اثر فیروزه کوبی استفاده می شود بتونه سنگی است؛ بتونه سنگی شامل پودر رنگ، روغن بزرک و پودر مل است. همچنین در جاهایی که نیاز به بتونه ای فیروزه ای رنگ باشد از پودر اخرا، رنگ سیاه و قهوه استفاده می کنند.
تمامی ظروف فیروزه عرضه شده در سایت صنایع دستی کثیری، با کیفیت و درجه یک بوده و این مجموعه از سرآمدان صادرات صنایع دستی به کشورهای مجاور در اصفهان است. برای کسب اطلاعات بیشتر به قسمت تماس مراجعه نمایید.